KDO ALI KAJ JE HEALTH COACH?

V tem blogu boš izvedel/a, kaj počne Health Coach in kako ti lahko Health Coaching učinkovito pomaga pri optimiziranju tvojega zdravja - bodisi pri izgubi odvečne teže, obvladovanju kroničnih bolezni, preoblikovanju telesa ali ponovnem polnjenju vitalnosti.
Kazalo

Svojo licenco sem pridobil/a pri Primal Health Coach Institute  Od takrat sem pomagal šrazličnim posameznikom na njihovi poti k optimizaciji njihovega zdravja. Trenutno sem v procesu dodatnega izobraževanja in pridobivanja licence s strani svetovno vodilne organizacije iz področja prehrane in športa Percision Nutrition.

Danes se bomo poglobili v učinkovitost tega poklica ter raziskali, kako izkoristiti strokovno certificiranega Health Coach-a.
Tukaj so odgovori na najpogostejša vprašanja o Health Coaching-u, skupaj s podrobnimi opisi te prakse.
Naj se branje začne!

KAJ JE HEALTH COACHING?

V poplavi informacij in vsej zmedi glede prehrane, vadbe, splošnega zdravja ter življenjskih navad se mnogim ljudem zdi zelo težko najti pravo pot pri doseganju svojih zdravstvenih ciljev.
Če si trdno odločen/a za spremembe, vendar ne veš, kje ali kako začeti, je najbolje poiskati pomoč nekoga, ki ti lahko učinkovito pomaga pri doseganju ciljev. Nudil ti bo usmeritev, podporo ter najpomembneje – učinkovit načrt za dolgoročni uspeh.
Na prvi pogled se vse zdi preprosto – spremeni prehrano, začni se gibati, poskrbi za dovolj spanca, obvladaj stres… – a kljub temu večina ljudi težko spremeni te življenjske navade.
Health Coaching spreminja proces optimizacije zdravja v nekaj, kar je bolj podobno naložbi vase in se osredotoča na spodbudo, namesto odrekanja in nevzdržnega trpljenja.
Zdravstveni trener vodi celoten proces – od razjasnitve vizije klienta do določanja strategij za ohranjanje uspeha, ko enkrat doseže svoje cilje.
Oborožen s holističnim znanjem o tem, kako prehrana, telesna pripravljenost in življenjski slog vplivajo na počutje, s klienti oblikujem prilagodljiv in učinkovit načrt za spreminjanje vsakodnevnih navad in praks v smeri zdravih izbir in vedenj.
»Health Coach sodeluje s klienti, ki iščejo samostojne, trajne spremembe, usklajene z njihovimi vrednotami, ki spodbujajo zdravje in blaginjo ter tako izboljšujejo počutje.«
– Nacionalna uprava za zdravstveno in wellness svetovanje (NBHWC)

ZAKAJ JE DELO HEALTH COACH-A ČEDALJE BOLJ POMEMBNO?

V zadnjih nekaj desetletjih smo priča opaznemu porastu avtoimunskih bolezni, kroničnih bolezni, alergij, povezanih s hrano in okoljem, sladkorne bolezni ter debelosti.
Health Coach pristopi k problemom in pomaga tam, kjer nihče drug ne more ali ni zmožen, strankam postavlja konkretne cilje, jim nudi smernice glede prehrane, vaj ter »orodij« za optimiziranje življenjskega sloga. Vse kar pomaga zmanjšati stres, ki prispeva k boleznim ali obolenjem sodobnega časa. Po vsem svetu je Health Coach del medicinskega sistema, in zdravniki jih priznavajo kot ključen del zdravstvene nege.
V tej študiji (klik do povezave: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125027/) je Health Coaching pripomogel k izboljšanju več dejavnikov tveganja biomarkerjev, kot so:
• Sistolični in diastolični krvni tlak
• Skupni holesterol
• LDL holesterol, HDL holesterol in trigliceridi
• Raven glukoze na tešče
• Telesna teža in indeks telesne mase (ITM)
• Obseg pasu
• Kardiorespiratorna zmogljivost

*rezultati po 12 tedenski spremembi načina življenja

KAKŠNA JE RAZLIKA MED STROKOVNJAKOM IN HEALTH COACH-OM?

Ena stvar je informacija – to je lahko le teorija. Druga stvar pa je dejanski rezultat. Te dve stvari se pogosto napačno tolmačita pri komuniciranju s klienti o prehrani ali splošnih življenjskih navadah.
Pogled strokovnjaka na svoje delo je običajno tak: Nudim vam svoj strokovni nasvet, in od vas je odvisno, ali ga boste upoštevali (ali ne). Torej, če želite rezultate, je najbolje, da upoštevate moj nasvet. Če ne dosežete želenih rezultatov, je to vaša krivda. Morali bi biti bolj disciplinirani in imeti več volje.
V nasprotju s tem ima Health Coaching zelo odprt pristop, in vsako osebo obravnava kot posameznika. To, kar deluje za nekatere kliente, morda ne deluje za druge. Upoštevamo vse vidike posameznikovega življenja, preden naredimo kakršne koli načrte in predloge – bodisi zgodovino njihove prehrane, zdravstveno stanje, zaposlitveni status, stopnjo stresa, vrsto dela, duševno in telesno zdravje ter tako naprej.
Glavna razlika med strokovnjakom in Health Coach-om je v tem, da uporabljamo teorijo in izkušnje ter jih prilagajamo potrebam in ciljem posameznika. Ne zanašamo se samo na znanje, ki ga pridobimo skozi izobraževanje.

KAKO VEM, DA JE HEALTH COACH PRAVA IZBIRA ZAME?

Kaj klienti pričakujejo od dela s Health Coach-om?
No, v bistvu gre za nekaj vprašanj:
• Kaj vas je pripeljalo do tega, da najamete Health Coach-a?
• Kakšne cilje imate?
• Kakšna je vaša zgodovina – tako zdravstvena kot osebna do tega trenutka?
Torej, zdaj si oglejmo nekaj glavnih razlogov, zakaj bi vas morda zanimalo sodelovanje s Health Coach-om:

1.ŽELITE (ALI PA MORATE) IZGUBITI ODVEČNO TELESNO TEŽO

Nekdo si želi izgubiti 5 kilogramov (zaradi splošnega boljšega počutja), drugi pa mora izgubiti 50 kilogramov (zaradi zdravstvenih razlogov); v vsakem primeru si verjetno že poskušal/a izgubiti težo sam/a, vendar ti to ni uspelo – morda si poskusil/a celo večkrat.
Porabil/a si denar za članstva v fitnesu, različne programe, superhrano, prehranske dodatke. Tako si se odpravil/a v fitnes, trdo treniral/a, štel/a kalorije, dodajal/a superhrano, da bi pospešil/a hujšanje, in po vrhu vsega tega še nekaj prehranskih dodatkov.
Delal/a si vse, kar si prebral/a in slišal/a, vendar ti preprosto ne uspeva. Vsaj ne dolgoročno. Morda si nekaj naredil/a pravilno in nekaj narobe, toda realnost je drugačna od pričakovanj.
Motiviraš se znova in znova, vendar počasi izgubljaš vero.
Do sedaj si ugotovil/a, da bi morda moral/a poiskati pomoč Health Coach-a.
Verjetno želitš vedeti, kaj si počel/a narobe in zakaj ti ni uspelo. Iščeš nekoga, ki verjame vate in vodi – nekoga, ki te lahko navdihne in motivira ter usmerja, da dosežeš rezultate, za katere se že dolgo trudiš.

2. HEALTH COACH POMAGA RAZUMETI DIAGNOZO IN POMAGA PRI ODPRAVLJANJU RAZLIČNIH SIMPTOMOV

Morda si že prejel/a rezultate laboratorijskih preiskav, in imaš povišano raven krvnega sladkorja ali slabe rezultate lipidov.
Morda te rezultate povezuješ s simptomi, s katerimi se že mesece boriš.
Ali pa morda trpiš za celiakijo, razdražljivim črevesjem (IBS), multiplsklerozo (MS) ali kakšnim drugim resnim stanjem, in želiš svoje stanje še dodatno obravnavati s spremembami življenjskega sloga.
Morda si v različnih čustvenih stanjih, kjer potrebuješ pomoč. Z odločitvijo za najem Health Coach-a prevzemaš odgovornost za svoje dolgoročno zdravje in si pripravljen/a soočiti se s svojimi simptomi ali stanjem.
Dobra novica je da obstaja nekdo, ki ti lahko pomaga postaviti tvoje navade in vedenjske vzorce v perspektivo, pa tudi nekoga, ki ti lahko daje moč in pomaga premagati negotovost in strahove.

3. ŽELIŠ PRITI V FORMO (ALI PA JO IZBOLJŠATI).

Morda si nekoč bil/a v formi in fizično dobro pripravljen/a. Ali pa te zanima izboljšanje svoje telesne pripravljenosti in boljše počutje v lastnem telesu.
Dejstvo je, da ne želiš več živeti in se počutiti tako, kot se trenutno. Morda že poskušaš izboljšati svoje trenutno telesno stanje, vendar si naletel/a na oviro.
Čeprav ne veš, kaj pričakovati, se še vedno odločaš za pomoč in podporo na svoji poti k optimiziranju svojega zdravja. To pomeni, da iščeš vodstvo in personaliziran pristop, ki ti bo pomagal doseči cilj, ki si si ga začrtal/a.
Health Coach lahko učinkovito pripomore k doseganju tvojega pravega potenciala.

4. IMAŠ NOV CILJ? S HEALTH COACH-OM GA LAŽJE DOSEŽEŠ!

Različni ljudje imajo različne cilje. Nekateri želijo zgolj shujšati ali pridobiti mišično maso, včasih pa se znajdem v situaciji, ko delam z ljudmi, ki imajo posebne cilje.
To pomeni, da sodelujem tudi z že telesno pripravljenimi in zdravimi ljudmi, ki iščejo specifične izboljšave, vendar potrebujejo strokovno vodstvo.
Tudi če si zelo angažiran/a pri tem, kar počneš – bodisi na področju prehrane ali vadbe – je vedno dobra odločitev poiskati pomoč, če iščeš izboljšave, ki so morda izven dosega tvojih sposobnosti.
Morda ni le vsebnost kalorij, če iščeš izboljšave v svoji prehrani, ali pa ni število ponovitev, na katerih bi moral/a delati, da bi izboljšal/a svoj počep. Morda gre za zmanjšanje stresa, da bi zmanjšal/a raven stresnih hormonov za dosego rezultatov pri prehrani ali optimizacijo spanja, kar ti bo pomagalo bolje regenerirati in se bolje zdraviti, tako da boš lahko dosegel/a svoj napredek.
Health Coach ti lahko pomaga videti širšo sliko in te spodbudi razmišljati ali delovati zunaj ustaljenih okvirov.

5. SI SREDI VELIKE SPREMEMBE V SVOJEM ŽIVLJENJU?

Prebrodil/a si zahtevno obdobje v življenju, kot je izguba ljubljene osebe, ločitev ali kaj podobnega.
Ta pomembna življenjska sprememba in spoznanje te je zdaj spodbudilo k temu, da daš prednost sebi in svojemu počutju.
Napolnjen/a s pogumom in odločnostjo, je prišel čas, da izkoristiš svojo notranjo moč in sprejmeš nove odločitve. S takšnim razmišljanjem je uspeh neizogiben. Pripravljen/a si jasno opredeliti svojo vizijo in postaviti nove, dosegljive zdravstvene cilje, ki vam bodo utrli pot do ponovnega smisla, veselja in zdravega življenja.

6. ŽELIŠ SE ZNEBITI KRONIČNIH BOLEČIN

Imaš športno poškodbo? Težave s slabo držo, ki jo moraš popraviti? Ali pa si bil/a udeležen/a v hudi prometnem nesreči. Tvoja poškodba in/ali bolečina te upočasnjuje, ali pa se zaradi nje celo počutiš čustveno na dnu.
Okrevanje in celjenje lahko pospešiš s prilagoditvijo različnih življenjskih navad. Prav tako lahko popraviš svojo držo z določenimi vajami, ki ciljajo na mišice, potrebne za izboljšanje. Bolečine so pogosto tesno povezane z našim čustvenim stanjem in načinom razmišljanja – še posebej bolečine v spodnjem delu hrbta. V tem primeru je glavna naloga Health Coach-a dodatna inspiracija in motivacija za pospešitev procesa celjenja.

7. ZANIMA TE DOLGOŽIVOST IN UPOČASNITEV STARANJA

Dejstvo je – staranje je neizogibno. Opazil/a si, da se ne počutiš več tako, kot si se pred 5 ali več leti. Morda izgubljaš moč, se počutiš okorelo in izgubljaš gibljivost, ali pase trudiš ohraniti/pridobiti mišično maso. Vsi ti dejavniki so pokazatelji dolgoživosti in življenjske dobe.
Morda se počutiš fit za svoja leta, vendar iščeš nov osebni izziv, s katerim boš ponovno opredelil/a svojo starost. Lahko si želiš tudi samo počutiti se »mlajše«, kar je odlično, in pomeni, da imaš še vedno energijo za skrb za svoje zdravje in dobro počutje. Karkoli že želiš izboljšati, ti bo zagotovo prineslo občutek radosti in izpolnjenosti.
Dovoli mi, da s teboj delim še eno stvar, preden nadaljujeva. Resnično mi je všeč ta študija (klik do povezave: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK293494/), ki jo želim deliti z vami, ki kaže, kako učinkovit je lahko zdravstveni trener pri izboljšanju obvladovanja kroničnih bolezni s spreminjanjem življenjskih navad pacienta in podporo pri samostojni oskrbi na domu.

5 PREPROSTIH IN UČINKOVITIH NASVETOV ZA DOSEGANJE DOLGOROČNIH USPEHOV

Strankam pomagam z več kot le doseganjem njihovih ciljev – pomagam jim spremeniti njihovo življenje. Učinkovit Health Coaching pomeni postaviti cilje strank kot NAŠE prioritete in ne samo ustvariti strateški načrt, ki bi mu stranke sledile. Tak pristop prinaša dolgoročen ali celo življenjski uspeh, in to je točno to, kar si želimo vsi.

Zato je za stranke, da ohranjajo zdrav življenjski slog vse življenje, pomembno, da jim dam nekaj nasvetov, kako ostati na pravi poti pri vsem, kar počnejo. Dovoli mi, da ti pokažem nekaj primerov, ki jih vedno uporabljam pri delu s strankami:

VSAK DAN ŠTEJE

Zavedati se moraš, da vsakodnevno upravljaš s svojim zdravjem s svojimi odločitvami. Tvoje telo se odziva na vsako tvojo izbiro – dobro ali slabo, zdravo ali nezdravo.

Od tebe je odvisno, katere odločitve boš sprejel/a. Kaj bo tvoj naslednji obrok, ali si boš vzel/a vsaj 20 minut časa za nekaj dnevne aktivnosti, kako boš zmanjšal/a ali omilil/a svoj stres čez dan? Vse te odločitve vplivajo na tvoje splošno zdravje in dobro počutje – in ti si odgovoren/a za vse svoje odločitve.

Vsak od nas ima drugačen življenjski slog, in zaradi tega moramo vsi najti svoje odločitve, ki nam ustrezajo. Ne čakaj, da bo čas pravi – pripravljen/a si zdaj, s svojo naslednjo odločitvijo. Naj šteje vsaka odločitev.

VSAK DAN ŠTEJE

Ne čakaj na popoln trenutek, da začneš z zdravimi odločitvami. Če boš čakal/a, nikoli ne boš začel/a, ker popoln trenutek nikoli ne pride.

Vsak dan se soočamo s situacijo, ki jo lahko uporabimo kot razlog, zakaj danes ne začeti. Začeti moraš zdaj, ne glede na trenutno situacijo.

Nikoli ni boljšega časa kot zdaj – ker dlje kot čakaš, težje postaja. Ne ostani predolgo v istih starih miselnih vzorcih; sicer bodo vsak dan vsi tvoji cilji videti vse bolj oddaljeni in nedosegljivi.

Torej začneš z eno stvarjo, eno odločitvijo, eno navado in jo obdržiš. Naslednji dan naredi še eno spremembo in jo obdrži. Ne gre za to, da spremeniš vse naenkrat – ena odločitev naenkrat.

Ostani predan/a novi navadi in vsak dan postani bolj zdrav/a. Dan za dnem boš začel/a ugotavljati, da postajaš bolj discipliniran/a in motiviran/a – točno to želiš. Nato to ponovi znova in znova; nadaljujete. Ponovitve štejejo!

POZITIVNI SAMOGOVORI

Ta je pomemben. Predvsem zato, ker je podcenjen. Tisto, kar govoriš sam/a sebi, odraža, kaj si misliš o sebi. Če si nenehno govoriš: »Ne morem tega, usojeno mi je biti debel« ali »Nisem dovolj močan/a, da bi se spremenil/a.« – vsi ti samogovori delujejo PROTI tebi. Veš zakaj? Ker verjameš temu, kar si misliš in govoriš o sebi.

Da si povrneš svoje zdravje, ne gre samo za spremembo življenjskih vedenj – gre tudi za spremembo tvoje identitete in tega, kaj si misliš o sebi. Najprej razmisli o tem, kaj in kdo želiš biti, nato uporabi te afirmacije kot samogovore. Videl/a boš, kako hitro se bo tvoja miselnost reprogramirala. Ko to dosežeš, te nič ne more ustaviti pri doseganju tvojih ciljev.

UNIVERZALNA FORMULA ZA USPEH – NE OBSTAJA

V današnjem času ti vsakdo želi prodati svoj »PREHRANJEVALNI NAČRT« ali »TRENING PROGRAM«.

»Univerzalna formula za uspeh« ne obstaja. Te stvari lahko delujejo nekaj časa, vendar moraš razumeti in spoznati, da potrebuješ personaliziran in po meri narejen načrt. Samo takšen načrt je lahko vzdržljiv na dolgi rok.

Obstaja velika razlika med študentom, popolnoma zaposleno mati samohranilko ali športnikom. Vsi imajo različne potrebe, cilje in življenjske sloge. Tako bo isti program imel različne rezultate za vsakega izmed njih.

Nekateri bodo imeli koristi od tega, drugi ne. Tukaj sta pravilno vodstvo in podpora izjemno pomembna.

Največja prednost Health Coachinga je prilagajanje načrta osebnim potrebam in željam stranke.

Mnoge stranke morda raje vadijo na prostem, nekatere stranke morajo prilagoditi svoje prehranjevalne navade zaradi nenavadnega delovnega urnika, druge stranke pa morajo dati večji poudarek na zmanjševanje stresa za normalizacijo svojih hormonov.

Upoštevanje vseh življenjskih dejavnikov stranke v kontekstu je velika razlika od programov, ki se prodajajo na veliko. Individualiziran načrt odmeva pri strankah, kdo so in kako živijo.

POSTATI IN OSTATI ZDRAV JE DOŽIVLJENJSKI PROCES

Glej na svoje zdravje kot na maraton. Potreben je čas in trud, ker gre dolgoročen proces.

Začni graditi svoje zdravje dan za dnem, z vsako odločitvijo, ki jo sprejmeš. V tem procesu skozi življenje bi moral/a ciljati na zdravo telo in um, vitalnost, telesno pripravljenost in dolgoživost. Biti poln energije in uživati v življenju vsak dan.

Vzemi si čas – neodvisno od tvojega cilja – izgubljanje teže, pridobivanje moči in mišic ali spreminjanje telesne kompozicije. Razmisli o svojem zdravju kot o vseživljenjski zavezi. Ko to sprejmeš, se boš tudi naučil/a biti potrpežljiv/a, saj rezultati ne pridejo takoj.

Odločitev za zdravo življenje pomeni uživati danes. Vsak dan. Tvoji cilji so nekaj, kar pričakuješ vsak dan, in praznuješ vsak napredek, ki ga narediš, in za vsak cilj, ki ga dosežeš. To boš sprejel/a kot vseživljenjski proces in s tem boš ostal/a zavezan/a višjemu namenu življenja. Verjemi v DANES!

OSREDOTOČI SE NA SVOJE MOČI NAMESTO ŠIBKOSTI

Ta članek bom zaključil z zadnjo, ključno temo v procesu, ki je, da ohranjaš osredotočenost na TVOJE MOČI NAMESTO ŠIBKOSTI.

POZABI NA POPOLNOST

Vsi imamo svoje moči in šibkosti.

Zato se ne trudi preveč, da bi postal/a popoln/a ali celo blizu tega; namesto tega se osredotoči na tista področja tvojega življenja, kjer veš, da si močen/a in samozavesten/a. Postopoma lahko začneš delati na svoji šibki točki, ko si na pravi poti in zavezan/a k uspehu pri kateremkoli cilju, ki ga imaš.

Spet, ne prizadevaj si za popolnost, saj obstaja dobra možnost, da boš s tem upočasnil/a svoj napredek. Namesto tega lahko delaš na tem, da postaneš še boljši v tem, v čemer si že.

Dobil/a boš rezultate in napredek, ki te bo najverjetneje motiviral, da nadaljuješ z vztrajanjem – in nato lahko počasi začneš delati na svojih šibkostih z večjo samozavestjo in zagnanostjo.

REPROGRAMIRANJE TVOJE MISELNOSTI

Če imaš Health Coach-a – ali razmišljaš o tem, da bi ga najel/a – verjetno želiš na nek način izboljšati sebe. Imaš cilj ali celo več njih, zato moraš spremeniti, prilagoditi ali vključiti navade, ki bodo delovale v tvojo korist.

Morda želiš izgubiti težo in poznaš načela izgube teže, vendar zate to preprosto ne deluje. Poskusil/a si vse, kar so ti povedali, vendar ne dobivaš želenih rezultatov. To je večinoma zaradi tega, kako je naš um programiran, kar nas običajno zadržuje pri spreminjanju naših navad ali načina razmišljanja.

Ne razumi me narobe, ne poskušam reprogramirati uma mojih strank tako, da jim govorim, kaj ali kako naj razmišljajo; namesto tega jim ponujam tehnike, s katerimi sami reprogramirajo svoj um in način razmišljanja o določeni stvari.

To je najlažji in najučinkovitejši način, da se znebiš starih globoko ukoreninjenih prepričanj, ki so po mojem mnenju šibke povezave v naši verigi življenja.

KONEC BLOGA, ŠE BESEDILO POD ČRTO:
To je to, zaključujem današnji članek. Zdaj me zanima, kaj misliš o teh nasvetih in pristopih?

Si pripravljen/a poskusiti katerega od njih? Te morda zanima sodelovanje z mano?

Kakorkoli že, sporoči mi tako, da spodaj pustiš komentar, lahko pa mi tudi pošlješ sporočilo. Če se ti zdi ta članek zanimiv in koristen, bom hvaležen, če ga deliš na svojih družbenih omrežjih.

Ostali nasveti

PRVINSKA PREHRANA V SODOBNEM ČASU

Danes ti bom predstavil, kako naj bi po mojem mnenju izgledala kar se da prvinska prehrana v sodobnem času. Pokazal ti bom, kako enostavno in preprosto je jesti zdravo naravno hrano, uživati v prehrani, primerni za človeka, ki jo sestavlja širok nabor živil, brez omejitev in odrekanja.

POPOLN VODNIK ZA OBVLADOVANJE STRESA

Danes imam zate poglobljen članek o stresu in vodnik za obvladovanje s stresom. Pogosto podcenjena tema, ko govorimo o našem zdravje. Najprej bom pojasnil, kaj je stres in kako se naš organizem odziva nanj – telesno in kognitivno. Spoznal/a boš odziv »boj ali beg«, kortizol in kako stres vpliva na naše vsakodnevno zdravje in dobro počutje.

KDO ALI KAJ JE HEALTH COACH?

V tem blogu boš izvedel/a, kaj počne Health Coach in kako ti lahko Health Coaching učinkovito pomaga pri optimiziranju tvojega zdravja – bodisi pri izgubi odvečne teže, obvladovanju kroničnih bolezni, preoblikovanju telesa ali ponovnem polnjenju vitalnosti.